Pihalni orkester Pošta Maribor

Aleksander Čonč

Aleksander Čonč

Umetniški vodja

Pihalni orkester Pošta Maribor je bil ustanovljen leta 1931. Danes je to 80 članski orkester, ki je uvrščen v najzahtevnejšo kakovostno skupino. Orkester je z raznovrstnim repertoarjem usmerjen predvsem h koncertni glasbi in simfoničnemu zvoku. Pogosto sodelujemo tudi z uglednimi glasbenimi gosti, tako solisti kot tudi dirigenti, ki še dodatno bogatijo umetniško delovanje orkestra in mariborsko glasbeno sceno.

V svojem poslanstvu pihalni orkester KUD Pošta že dolgo ni več samo poštni, temveč je mariborski in slovenski. Je eden bolj prepoznavnih pihalnih orkestrov v Sloveniji, ki je svoje mesto Maribor uspešno predstavil v svetu. Orkester je gostoval po republikah bivše Jugoslavije, v Avstriji, Češki, Slovaški, Nemčiji, Danski, Švedski, Nizozemski, Luksemburgu, Belgiji, Madžarski, Italiji, Rusiji in Španiji. Beleži vrsto mednarodnih priznanj in odličnih uvrstitev na tekmovanjih.

Orkester je mariborskemu občinstvo poznan po tematskih spomladanskih in novoletnih koncertih, ki jih prireja že več desetletij. V tujini je naš orkester prepoznaven tudi s priljubljenimi figurativnimi nastopi.

Odlika orkestra je tudi v veliki pripadnosti članic in članov, veliko jih vztraja v orkestru od mladosti do poznih let, med njimi tudi več članov družin, že četrta generacija zapored. Posebej velja omeniti oba dirigenta Hartmana, očeta in sina. Ervin Hartman starejši je vodil godbo kar 26 let, začenši z letom 1937, s prekinitvijo med drugo svetovno vojno zaradi kulturnega molka. Njegov sin, tudi Ervin, je orkester uspešno vodil 52 let med leti 1967 – 2019, ko je dirigentsko palico predal mlajšemu kolegu, tudi dolgoletnemu članu orkestra, Aleksandru Čonču.

Nekaj utrinkov z naših koncertov

Beležimo vrsto pomembnih mednarodnih priznanj in odličnih uvrstitev na tekmovanjih:

Naši uspehi

Zvočni zapisi pihalnega orkestra

kontakt

Aleksander Čonč - umetniški vodja
dr. Urška Sancin, predsednica
Scroll to Top